Waling Dijkstra Toernooi

Een mooi jubileumtoernooi

door Eddie Scholl

Een mooi toernooi, het4e Waling Dijkstra Weekendtoernooi, dat het afgelopen weekend als onderdeel van de viering van 175 jaar Philidor in het Tresoar-gebouw verspeeld werd.Werden de WD toernooien vanaf 2012 steeds in de vorm van eendaagse rapidtoernooien verspeeld, in verband met de jubileumviering was dit keer gekozen voor een weekendtoernooi, zoals dat eerder in de jaren 2007 (bij het 160-jarig bestaan),2009 en 2011 plaatsvond. Een verschil met die voorgaande toernooien was er zeker; dit keer geen buitenlandse (groot)meesters, maar de nadruk op de ‘gewone’ schaker. En dat doel werd ruimschoots gehaald, want al zo’n anderhalve week van tevoren was het maximum aantal van 80 deelnemers bereikt en ondanks enkele afzeggingen in de laatste dagen voor het begin van het toernooi, bleef het aantal deelnemers door aanvullingen van de reservelijst precies 80. Jammer daarbij was toch wel dat de vrouwelijke schakers het totaal lieten afweten. Opmerkelijk was verder dat de deelnemers niet alleen uit de noordelijke provincies afkomstig waren, maar dat verschillende er een lange reis voor over hadden om mee te kunnen doen.

Tresoar-directeur Arjen Dijksta (rechts) biedt toernooidirecteur Eddie Scholl een wisselbeker aan voor de winnaar van het toernooi.

Vanaf 2007 stelt Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, zijn fraaie gebouw ter beschikking voor het jaarlijkse WD toernooi en treedt daarnaast ook nog op andere wijze als sponsor op. De andere trouwe sponsor, de firma Zandleven met als huidige directeur Waling Dijkstra jr.- de kleinzoon van de naamgever van het toernooi -, heeft zich nog veel langer (al zo’n dertig jaar!) aan het toernooi verbonden. De binnenstromende deelnemers werden bij de aanmelding vrijdagavond al direct opgevangen met een door Tresoar aangeboden stuk oranjekoek.  Daarna, bij de opening sprak directeur Arjen Dijkstra namens Tresoar niet alleen  vriendelijke woorden richting Philidor, maar bood de vereniging ook een kolossale wisselbeker aan, uit te reiken aan de toernooiwinnaar. En bovendien deed hij de eerste zet aan het bord van de 12-jarige Oekraïnse jongen Arkadii Kliashtornyi (rating 1860), die in het gezelschap van vader, moeder en kleinere broertje uit het Duitse Moers (in de buurt van Düsseldorf) voor een weekend naar Friesland was getogen. Hij was één van de twee buitenlandse  deelnemers, de andere was de in Nederland verblijvende Spaanse jongeman  Himar Ambrona Navarro (12 jaar oud, rating al 1828), die het voorgaande weekend namens het Groningse Staunton ook al in Leeuwarden was geweest om het tegen Philidor 2 op te nemen.

Onverwacht meldde ook Erik Mijnheer, met zijn broer Peter zelf deelnemer aan het toernooi, zich als  spreker aan. In zijn functie als bestuurslid van de KNSB bood hij de jubilerende vereniging als verjaardagscadeau een schaakklok aan. Nadat voorzitter Erik Kruit zijn dank hiervoor had uitgesproken en nog enige woorden aan het verdere verloop van de jubileumviering had gewijd, wedstrijdleider Erwin Denissen kort de toernooiregels had toegelicht en Arjen Dijkstra voor Tim van den Hoogen, de tegenstander van Arkadii de eerste zet had gedaan, kon ik als toernooidirecteur het toernooi voor geopend verklaren.
De spelers aan de eerste tien borden spoedden zich naar Charterzaal aan de voorkant van het gebouw.

De eerste zet aan het bord van Tim van den Hoogen links. Op het achterhoofd gezien Arkadii Kliashtornyi.

Mede door de grote ratingverschillen tussen de tegenstanders viel er in de eerste ronde slechts één verrassing te noteren: Thys Bleaser (1446,SC Westergoo) hield Toine Molenaar (1909, SC Aartswoud) keurig  op remise.

In de tweede ronde stroomden ook degenen in, die in de eerste ronde een bye hadden genomen. Zoals Sipke Ernst (2510), de enige GM in het gezelschap. Hij gunde zijn concurrenten – op papier zouden dat vooral IM Nick Maatman (2316) uit Groningen en Philidor-coryfee Migchiel de Jong (2327) zijn, een half punt voorsprong. In die eerste zaterdagronde geen Rienk Sijbesma (SC Lasker) meer; hij voelde zich niet goed en zei definitief af, waardoor Sybrand Houtsma (SC Assen) een gratis winstpunt kreeg. Ook Sipke Ernst, Arkadii Kliashtornyi en Oktay Sari (NEO) hoefden zich, doordat hun tegenstanders weg bleven ,niet in te spannen. Van de spelers met rating 0 wonnen Riemer van der Eems (Philidor) en Jelger Hulshoff (SC Sneek) van veel sterker geachte tegenstanders.

Tijdens deze ronde deed de Sint zijn intocht in de Friese hoofdstad. Dit gebeuren werd ingeleid door een minutenlang durend gebeier van de klokken van de vlak voor het Tresoar-gebouw staande Oldehove. Uiteraard boden de muren en ramen van het Tresoar-gebouw geen voldoende bescherming tegen deze muzikale uiting van blijdschap. De heren van de in de Charterzaal gezeten top-twintig zullen er knap last van gehad hebben, maar kennelijk besefte iedereen dat klagen geen zin had, ook niet nadat daarna in het Sinterklaasgebeuren nog o.a. een drumband het Oldehoofsterkerkhof passeerde. In de meer naar achteren gelegen Gysbert Japicx zaal, waar de rest van de deelnemers zetelde, zal het geluid wel wat minder pregnant zijn geweest.

In de derde ronde geen enkele onverwachte wegblijver. De langslapers waren allen terug. Opmerkelijk waren de overwinning van  Arkadii op Paul Hummel (2184, Caïssa A’dam) en van Xander Prijs (0, SC Dordrecht) op Ilya Bondarev (1660, SCL) . Migchiel de Jong (2316) kwam niet langs Tobias Hendriks (2092, SC Aartswoud), Riemer van der Eems hield het 10-jarige talent Noah Ritzerveld  (1746,DD) in bedwang en de oudste deelnemer, de 85-jarige Han Meijer (1400, Zuidhorn) deed hetzelfde met Erik van Oosterhout (1751, SC Franeker). Aan de kop met de volle buit nu een viertal: IM Nick Maatman (2313), Selwin Keuning (2234, SC Sneek), Daan Noordenbos (2134, Groninger Combinatie) en Arkadii  Kliashtornyi. Teleurstellend was de houding van Paul Hummel. Na zijn nederlaag tegen Kliashtornyi verklaarde hij dat het toernooi voor hem geen waarde meer had en vertrok hij schielijk.

Zaterdag 12 november was de dag dat precies 175 jaar daarvoor het Schaakcollegie  Philidor werd opgericht en de digitale klok die al vanaf het begin van het toernooi vlak bij de deur van de Gysbert Japicxzaal stond, was zo afgesteld dat hij de nulstand zou bereiken om 14.00 uur, vlak voor het begin van de derde ronde. Dus telden de al achter de borden gezeten deelnemers vrolijk mee met het verstrijken van de laatste seconden voor dat nulmoment werd bereikt. Als beloning kregen ze van Philidor een wel heel bijzonder stuk oranjekoek aangeboden. Het gebak was voorzien van een fraaie (en ook nog lekker eetbare) afbeelding van de stelling uit de Philidor-verdediging  na 1.e4 e5 2.Pf3 d6.

In de vierde ronde weer veel strijd aan de verschillende borden. Aan de kop van de ranglijst de partijen Noordenbos – Maatman, Kliashtornyi – Keuning, Ernst – Auke van der Heide (2010, Philidor) en De Jong – Bram de Vries (1973, SV Wageningen). De eerste twee partijen eindigden in remise, maar Sipke Ernst en Migchiel de Jong wonnen zonder al te veel moeite. Daarmee waren er maar liefst acht leiders, Keuning, Maatman, Noordenbos, Amir Nicolai (2285, Philidor), Sipke Ernst, Migchiel de Jong, nog steeds Arkadii en, wel zeer verrassend, Pieter Jellema (1783), die in deze ronde de veel hoger gerate Tobias Hendriks terugwees. Een mooi plaatje bood de partij Etmans (1956, Philidor, 84 jaar), tegen de eerder genoemde  12-jarige Himar Navarro. De routinier won. Marijn Jansen (1571, Moira Domtoren) versloeg Sven Broersma (1965, DTK) en Riemer van der Eems beet weer fel van zich af door van Ruben Bloemhof (1796, JSC Sissa) te winnen. Nog meer verrassingen: Yoram Visser (0, SC Almere) – Ronald Vierhuis (1578, O&O Kampen) 1-0 en Elmanadi Bokal(1563, SC Heerenveen) – Jelger Hulshoff  0-1. Dus werd de dag afgesloten met maar liefst  acht spelers met 3,5 punt aan de leiding, onder wie alle favorieten, en met een zestal op een half punt.  Gek genoeg gaf Pieter Jellema (1727, JSV Sissa), een der leiders, na zijn overwinning aan dat het voor hem genoeg geweest was; hij wilde kennelijk zijn prachtige toernooi niet verknoeien en trok zich samen met zijn clubgenoot Ruben Bloemhof terug.

Zondagochtend de toppers Nicolai (2231, Philidor) – Ernst, Keuning – De Jong, Maatman – Kliashtornyi en Peter Mijnheer(2122, SV Almelo) – Daan Noordenbos.
Sipke won vanuit ongeveer gelijke stelling door een gemeen valletje en Nick Maatman versloeg Arkadii gemakkelijk doordat deze al snel blunderde. De partij Mijnheer – Noordenbos eindigde na een interessant gevecht in remise, maar de verrassing van de ronde was de nederlaag die Migchiel tegen Selwin Keuning leed. Een afruilvariant van het Frans leidde tot een iets betere stand voor wit, waarin Migchiel zijn tegenstander de kans gaf tot een stukoffer dat snel doorsloeg.
Aan de leiding nu het drietal Ernst, Maatman en Keuning met 4,5 punt, met op een half punt achterstand Noordenbos en de naderbij geslopen Arjen Pragt (1923,SC Heerenveen) .

De frisheid was er bij verschillende deelnemers wel een beetje af, maar om 13.45 uur begon de laatste ronde al weer. Van het leidende drietal waren de beide titelhouders Ernst en Maatman aan elkaar gekoppeld, terwijl Keuning het tegen Noordenbos moest opnemen. In de eerste partij leek Sipke de troeven in handen te hebben en in tweede zette Daan zijn partij wel heel scherp op. Te scherp eigenlijk, zoals Selwin op fraaie wijze liet zien. Hij won een belangrijke pion, maar slaagde er vervolgens niet in om het volle punt binnen te halen. En dat lukte ook Sipke niet. Dus eindigde het drietal Ernst- Keuning – Maatman met 5 uit 6 bovenaan, met op een half punt Migchiel de Jong, Daan Noordenbos, die ongeslagen bleef en kon terugzien op een uitstekend toernooi, Peter Mijnheer, Amir Nicolai, good-old Maarten Etmans en Bram de Vries. Amir Nicolai, in september jl. Fries kampioen geworden, kwam in deze laatste ronde toch vrij verrassend aan zijn volle punt. Tegenstander Leon de Vries (1869), die bezig aan een heel sterk toernooi, gaf in een iets mindere, maar nog lang niet verloren stand plotseling op. Hij moest de laatste trein naar het in het onderste deel van Zuid-Limburg gelegen Voerendaal halen.

In ratinggroep B voor spelers met rangnummer 21 t/m 40 maar liefst 7 winnaars: Arkadyi Kliashtornyi, Arjen Pragt, Oene Schriemer (1954, Philidor), Ferdi van Bavel (1907, SC Heerenveen), Jan Torensma (1789, Philidor), Paulo Valiente (1877, SC Haren) en Erik van Oosterhout (1751, SC Franeker), allen met 4 uit 6.

In groep C maar één winnaar, Rick Kompaan (1818, SC WES) met 3,5 punt. In het totaalklassement werd hij dertigste. Hij bleef een hele stoet van spelers met 3 punten voor: Marijn Jansen (1548, Moira Domtoren), Pieter Hoekstra (1689, Philidor), Erik Mulder (1697, O&O Kampen) , Oktay Sari (1671, NEO), Jan Anne Hogendorp (1691, SC Drachten), Jos Dekker (1605, SC Heerenveen) , Noah Ritzerveld (1746, DD), Richard Buurstra (1694,SCL), Ilya Bondarev (1660, SCL) en Jesper Held (1666, SMB).

En dan de laagste ratinggroep. Daar was Jesse Bosker (1366, SC Sneek) de grote winnaar. Hij scoorde een TPR van maar liefst 1688! In deze groep nogal wat spelers in die hun eerste ‘echte’ toernooi speelden en het aardige is dat drie van hen, Riemer van der Eems, Jelger Hulshoff, en Xander Prijs tot prijswinnaars van behoorden. Op de gedeelde tweede plaats ook: Erik Mijnheer (!513, SV Almelo), Thys Blaeser (1446, SG Westergoo), de nog net geen negen jaar oude Viaan Gohil (1245, SG Staunton; de jongste deelnemer) en Mees Kamstra (1614, SCL).

Tot slot van de door de vele gedeelde prijzen langdurige prijsuitreiking kon ik de door directeur Arjen Dijkstra van Tresoar bij het begin van het toernooi aangeboden wisselbeker overhandigen aan Sipke Ernst, die op grond van zijn TPR reglementair tot toernooiwinnaar werd verklaard.

Dat het toernooi zo succesvol was, was behalve aan het sportieve gedrag van de deelnemers, zeker ook te danken aan de als altijd soevereine  leiding van arbiter Erwin Denissen. En niet te vergeten aan het personeel en vrijwilligers van Tresoar, die het ons zeer naar de zin gemaakt hebben. En zeker ook aan rots in de branding Eelke Heidinga, die niet alleen de ICT feilloos verzorgde, maar zich daarnaast verdienstelijk maakte als assistent wedstrijdleider, fotograaf, toezichthouder en als het financiële brein achter het toernooi (en van de gehele jubileumviering).

Naar ik hoop volgend jaar opnieuw een Waling Dijkstra toernooi, al staat de vorm daarvan op dit moment nog niet vast.

(Voor de uitslagen en standen zie elders op de WD-site , waar ook de door Eelke Heidinga gemaakte foto’s te vinden zijn.)

De drie toernooiwinnaars, van boven naar  beneden: Selwin Keuning, Nick Maatman en Sipke Ernst